MaxVandaag - 11 december 2022
Gaat u voor een echte kerstboom of toch een kunstboom? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen, het is vaak wat u persoonlijk het fijnste vindt. Maar weet u dat er een heleboel beestjes leven in een echte kerstboom?
Omdat de kerstboom een levende boom is, zitten hier veel verschillende soorten diertjes in. Denk aan spinnen, springstaarten, stofluizen, wantsen, kevers, torretjes, bladluizen en mieren. Volgens een Noors onderzoek uit 2012 blijkt dat er maar liefst tot 25.000 minuscule beestjes in een levende kerstboom kunnen zitten. In de jaren daarna trekken meerdere onderzoekers hun twijfels bij deze grote hoeveelheid.
Entomoloog Jetske de Boer trekt in 2021 een kerstboom uit de grond en onderzoekt de vers gekapte boom. Als ze die uitklopt in haar laboratorium komt ze honderden beestjes tegen. Sommigen daarvan zijn met het blote oog te zien, anderen worden pas zichtbaar onder een microscoop. Zodra de boom naar binnen wordt gehaald, ontwaken de beestjes vertelt De Boer aan Omroep Gelderland. “Ze ontwaken uit hun winterslaap en gaan aan de wandel.”
Volgens de Noorse onderzoeker wisselt het per boom hoeveel beestjes erin zitten. Ook maakt het volgens Nu.nl uit of de boom van een kweker komt of uit de eigen achtertuin. De nieuwssite checkt in 2017 het bericht over de hoeveelheid diertjes in kerstbomen.
Voor wie nu bang is geworden om al die beestjes mee naar binnen te nemen in de kerstboom, kan gerustgesteld worden. Vanwege de warmere temperaturen in huis en de droogte die er meestal is, overleven de dieren nog niet eens een dag. Wilt u de kans verkleinen dat u de beestjes in huis haalt? Zet de boom dan na aankoop, als dat mogelijk is, 1 of 2 dagen in de schuur. Daar is de temperatuur al iets hoger dan buiten en kunnen de beestjes zelf uit de boom kruipen. Ook de boom uitkloppen voor hij naar binnen gaat, zorgt dat een groot deel van de diertjes eruit vallen. Buiten laten staan in de regen, of op een droge dag de boom een beetje afspuiten kan ook helpen. Dit zorgt er ook voor dat de kans op allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts of voor schimmels verminderen.
De stichting Tekenbeetziekten waarschuwt nog wel voor de diertjes die mee naar binnen komen en dan vooral de teken. Het advies is dan ook om de kerstboom goed uit te schudden voor u hem binnen zet. Teken zijn actief vanaf 5 graden, dus ze zijn er bijna het hele jaar door. Ook voor wie huisdieren heeft is het aan te raden goed op te letten op teken. Als uw hond of kat graag onder de boom ligt, is er een kleine kans dat een teek zich gaat hechten aan uw huisdier.
We hopen van harte dat je (een beetje) geholpen bent met onze informatie. Stichting Tekenbeetziekten is een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie en deze website kan alleen maar bestaan bij gratie van donateurs. Jij kunt ervoor zorgen dat deze informatie betrouwbaar en up-to-date blijft door een kleine gift over te maken of ons te machtigen eens of tweemaal per jaar een vast bedrag van je bankrekening af te mogen schrijven. Waarvoor alvast veel dank.